יום ראשון, 26 באפריל 2009

מכתב 1- רופא מומחה לרופא

ד"ר גאון שלום.
ראיתי את מכתבך וברצוני להסביר לך על הסיבות שגורמות לסינוסיטיס.

סינוסיטיס היא דלקת בסינוסים (מערות האף) באזור הפנים. בגלל שהאף והסינוסים מקושרים ביניהם, נדיר שקיים סינוסיטיס ללא נזלת. הסינוסים הם זוגות של חללים מלאים באוויר שנמצאים בגולגולת, בלחיים מתחת לעיניים, בין העיניים, מעל העיניים ומאחורי העיניים. הסינוסים מחופים באותו סוג של רירית שמחפה את האף. הסינוסים מתנקזים לאף באמצעות פתחים . כאשר אין דלקת, הסינוסים מתאווררים עם כל נשימה ונשימה.
סינוסיטיס חריף בדרך כלל מתחיל בהצטננות שחוסמת את פתחי הניקוז ומפריעה למעבר הנזלת מהסינוסים, תופעה שגורמת לדלקת חיידקית. סינוסיטיס עלולה גם להיגרם כתוצאה מהימצאות גידולים שפירים באף, הקרויים פוליפים. חסימה מתמדת של האף ואובדן חוש הריח יכולים להעיד על הימצאות פוליפים.
סיבות שכיחות אחרות הן:
- נזלת אלרגית או נזלת שלא על רקע אלרגיה.
- שינויים אנטומיים במבנה האף.
- רגישות לאספירין.
- פגם במערכת החיסון.
- הימצאות מחלת איידס.
סיבות שכיחות פחות הן:
- סיסטיק פיברוזיס- Bronchiecatasis.
- שימוש בסם מסוג קוקאין.
- נזלת שנגרמת משימוש יתר ומרגישות לתרופות.
- פינוי איטי באופן מוגזם של נזלת מהסינוסים עקב פגם בתנועת הריסים.
כ- 20% מן הבוגרים וכ- 10% מן הילדים לוקים בדלקת גתים, חריפה או כרונית.
ב-40% מהמקרים חולפת הדלקת בסינוסים מעצמה או לאחר טיפול תרופתי באנטיביוטיקה בתוך מספר ימים עד שבועות. אם היא ממשיכה להטריד, היא מוגדרת כרונית. בשנים האחרונות נרשמה עלייה בשכיחות דלקת הסינוסים הכרונית, וההשערה היא שהסיבה לכך היא זיהום האוויר ההולך ומתגבר.
בעבר - בטרם התגלתה האנטיביוטיקה – הדלקת היתה מתפשטת לעתים לעצמות הגולגולת, לכלי הדם במוח ולמוח. כיום סיבוכים מסוג זה כמעט אינם קיימים.
בתודה
ד"ר ארליכמן, רופאת אף אוזן גרון.

תגובה 1:

  1. אהבנו מאוד את המידע הרחב!
    ובכללי את כל הבלוג (:

    השבמחק